30. Оцінка запасу фінансової стійкості (зони безпечності) підприємства
При проведенні фінансового аналізу підприємства важливо визначити запас фінансової стійкості (зони безпечності), під яким розуміють той обсяг реалізації; який забезпечує підприємству певну стійкість його фінансового становища.
Для цього використовують такі показники:
1) виручка від реаліїації (без ПДВ і АЗ);
2) повна собівартість продукції;
3) прибуток;
4) постійні витрати;
5) змінні витрати;
6) маржинальний дохід;
7) поріг рентабельності;
8) запас фінансової стійкості
Для того, щоб отримати прибуток від реалізації (П), необхідно від виручки (ВР) відняти повну собівартість продукції (ПС):
П=ВР-ПС
У короткостроковому періоді всі витрати відносно обсягу виробниісгва поділяють на умовно-змінні та умовно-постійні:
Умовно-змінні витрати змінюються із зміною обсягу виробництва. Це насіння, корми, посадковий матеріал, паливо, заробітна плата робітників, які виконують основні технологічні роботи, тощо.
Умовно-постійні витрати не змінюються із зміною обсягу виробництва Це, наприклад, амортизація основних засобів, орендна плата, витрати на управління та організацію виробництва, заробітна плата службовців, керівного складу іт. ін.
Постійні витрати і прибуток складають маржинальний дохід підприємства Поріг рентабельності являє собою відношення суми постійних витрат у собівартості продукції до питомої ваги маржинального доходу у виручці:
Економічний зміст цього показника полягає в тому, що визначається та сума виручки, яка необхідна для покриття всіх постійних витрат підприємства. Прибутку при цьому не буде, але не буде і збитку. Рентабельність тут дорівнює нулю. Показник використовується для розрахунку запасу фінансової стійкості (ЗФС):
ВР-Прен
ЗФС=------------------------------ * 100 % або ЗФС= ВР -Прен
ВР