Вітаю Вас, Гость! Реєстрація

Шпаргалка

Понеділок, 29 Квітня 2024

 

  

 

 

39. Організація синтетичного і аналітичного обліку оборотних активів

Синтетичний обік запасів ведеться на рахунках другого класу і відповідних субрахунках: 201—285.

Рахунок 20 "Виробничі запаси" призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировина й матеріали, які є в дорозі та в переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сіль­ськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва.

Рахунок 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі" призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух: тварин, що перебувають на вирощуванні та відгодівлі, птиці, звірів, кролів, сімей бджіл, а також худоби, вибракуваноїз основного стада й реалізованої без ставлення на відгодівлю, тварин, прийнятих від населення для реалізації.

Рахунок 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети" призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних га швидкозношуваних предметів, що належать підприємству та з находяться у складі запасів.

Рахунок 24 "Брак у виробництві" призначено для обліку та узагальнення інформації про втрати від браку у виробництві. Браком у виробництві вважається продукція, напівфабрикати, деталі, вузли й роботи, які не відповідають за своєю якістю встановленим стандартам або технічним умовам і не можуть бути використані за своїм прямим призначенням або можуть бути використані тільки після додаткових витрат на виправлення. Брак продукції поділяється на зовнішній, тобто виявлений споживачем і пред’явлений для відшкодування збитків, та внутрішній, який виявлений в процесі виробництва. У залежності від характеру відхилень від нормативів він м оже бути остаточним або виправним.

Рахунок 25 "Напівфабрикати" призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність та рух напівфабрикатів власного виробництва.

Облік напівфабрикатів власного виробництва на окремому рахунку ведуть підприємства, у яких напівфабрикати, крім використання у виробництві, реалізуються на сторону як голова продукція. До напівфабрикатів належить продукція, що не пройшла всіх установлених технологічним процесом стадій виробництва й потребує доопрацювання або укомплектування- Зокрема, на ньому рахунку можуть обліковуватися виготовлені підприємством напівфабрикати: чавун передільний у чорній металургії; сира гума і клей в гумовій промисловості; сірчана кислота на азотно-туковому комбінаті хімічної промисловості; солод у пивоварній промисловості; пряжа і сирова тканина в текстильній промисловості. На підприємствах, на яких напівфабрикати власного виробництва використовуються тільки для власних виробничих потреб, їх рух і залишки обліковують на рахунку 23 "Виробництво”.

Рахунок 26 "Готова продукція" призначено для узагалі»ік, формації про наявність та рух готової продукції підприємства.

До готової продукції належить продукція, обробка якої закінчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками і відповідає технічним умовам і стандартам.

Рахунок 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва" призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух сільськогосподарської продукції.

Продукція сільськогосподарського виробництва поточного року обліковується за плановою собівартістю, яку' в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості Підприємства, які не обчислюють собівартість продукції, наприклад фермерські господарства, беруть її на облік за поточними (діючими на момент складання звітності) цінами. Різниця між фактичною і плановою собівартістю готової продукції, яка виявляється в кінці року, відноситься пропорційно на рахунок продукції і на інші рахунки» на які ця проду кція була списана

протягом року.

На рахунку 28 "Товари" ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства громадського харчування.

На промисловихта інших виробничих підприємствах рахунок 28 "Товари" застосовується для обліку будь-яких виробів матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для продажу , або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.

Постачальницькі, збутові, торгові підприємства та організації на рахунку 28 "Товари" ведуть облік також покупної тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи” чи 20 "Виробничі запаси".

Щодо аналітичного обліку, то він залежить від виду запасів.

Аналітичний облік виробничих запасів ведеться окремо в розрізі

за:

—  місцями  їх зберігання (цехи, комор, склади);

—це нграм и виграт;

—м ате р іаль но -в йшов ідал ь ним и особам и;

—групами запасів (сировина, паливо, запасні частини тощо);

—видам и діяльності;

—витратами за нормами та відхиленнями від норм;

—найменуваннями тощо.

Аналітичний облік запасних частин ведеться за місцями зберігання та однорідними групами (механічна група, електрична група тощо). Аналітичний облік машин, обладнання, двигунів, вузлів та агрегатів обмінного фонду ведеться за групам и:

—придатні до експлуатації (нові та відновлені);

—що підлягають відновленню (на складі);

—що є в ремонті.

Аналітичний облік малоцінних та швидкозношуваних предметів як нових, так і повернутих на склад ведеться за видами предметів по однорідних групах, установлених, виходячи з потреб підприємства.

Аналітичний облік браку виробництва ведуть за:

—  видам и продукції;

—місцями виявлення (внутрішній та зовнішній);

—у розрізі статей калькуляції;

—характером дефектів (поправний і непоправний (остаточний)).

Аналітичний облік напівфабрикатів ведуть за:

—  видами напівфабрикатів;

—  матеріально-відповідальним и особам и;

—  місцями їх зберігання (цехи, комори, склади);

—  видами діяльності.

Слід відокремлювати облік покупних напівфабрикатів та власного виробництва. При цьому напівфабрикати власного виробництва, що використовуються для виробництва обліковують на рахунку 23.

Аналітичний облік готової продукції ведеться за:

—видам и готової продукції;

—матеріально відповідальним иособами;

—  найменуваннями;

—■ місцям зберігання;

--сортами.

Готову продукцію обліковують у встановлених одиницях виміру, а саме:

—  в умовно-натуральних;

—  у натуральних (кількість, обсяг, вага тощо).

Аналітичний облік готової продукції може бути організований на паперових або електронних картках.

Аналітичний облік продукції сільськогосподарського виробництва ведеться за видами продукції.

На підприємствах роздрібної торгівлі аналітичний облік товарів ведеться за:

—  матеріально-відповідальним и особам и;

—  місіям и продажу товарів;

—  видами товарів.

На підприємствах оптової торгівлі за:

—  найменуваннями;

—  матеріально-відповідальним и особам и,

—  видам и товарів;“сортами.

В аналітичному обліку бланків суворої звітності наводяться дані про місце зберігання, нумерацію, кількість і вартість бланків.

Перейти на перелік питань з Організації обліку